דבשת

“להקדים תזונה למכה”-טיפול באלרגיה \ רחלי פדר

“שמחה רבה, שמחה רבה, אביב הגיע..” ואיתו גם האלרגיות.

 

מהי אלרגיה

אלרגיה היא תגובת יתר של מערכת החיסון של הגוף. כאשר האדם נחשף לראשונה לאלרגן, תמים כביכול, התוצאה היא יצירת נוגדנים מסוג IgE המופיעים בדם. נוגדנים אלו נצמדים לדופן תאי מאסט הנמצאים בכל הרקמות בגוף. כאשר האדם נחשף בפעם השנייה לאותו אלרגן, נוגדנים מסוג IgE נקשרים על פני תאי המאסט ומופעלת מערכת תאית הגורמת להפרשה של חומרים המעוררים תגובה אלרגית ודלקתית. בעקבות התגובה משתחררים לדם היסטמין, טריפטאז, ציטוקינים וחומרים נוספים. ההיסטמין גורם להרחבת כלי דם, כיווץ סימפונות ויצירת דלקת מה שגורם לפריחה, גרד, אודם, נפיחות ונזלת אלרגית.

מחלות אלרגיות

  • נזלת אלרגית- מתאפיינת בעיטוש רב, נזלת מימית, גודש באף, גרד בחלל הלוע ואודם של העיניים. מוכרת כ”קדחת השחת”.
  • אסטמה (קצרת) אלרגית- תסמיני האסטמה הם קוצר נשימה, שיעול ותחושת חנק. דרכי האוויר המודלקות הופכות בצקתיות, צרות יותר ומקשות על הנשימה.
  • אורטיקריה (חרלת, סרפדת)– תפרחת מגרדת מאוד המתאפיינת בנגעים אדומים עם מרכז מורם המופיעים על פני אזורי גוף שונים. הנגעים נוטים להיעלם באופן ספונטני תוך שעות, ולהופיע במקומות אחרים, וזאת ללא שינוי צבע או יצירת צלקות על פני העור. ב-40% מהחולים יתלוו לתפרחת אזורים של נפיחות תת עורית (אנגיואדמה) המערבות לרוב את השפתיים, כפות ידיים, עפעפיים ועוד. אורטיקריה יכולה להופיע תוך שעות, או להתמיד לאורך חודשים ושנים.
  • דלקת עור אטופית (אטופיק דרמטיטיס)אסטמה של העור. התלקחות אקזמה אטופית מאופיינת בגרד ויובש של העור אליהם נלווית תפרחת אדומה. ניתן לראות גם קשקשת עדינה או עיבוי של העור. בגיל הילדות וההתבגרות התפרחת תופיע בעיקר בקפלי המרפקים ומאחורי הברכיים, ואילו במבוגרים תופיע בכפות ידיים, בצוואר ועוד.
  • דלקת עור אלרגית עקב מגע- תפרחת מגרדת דמוית אקזמה מופיעה לאחר מגע ממושך בין העור והחומר הזר. הגורמים השכיחים ביותר הם: חומרים קוסמטיים, מתכת ניקל (נמצאים בעגילים, שעונים וחגורות) וגומי (כפפות לטקס). הימנעות מחשיפה לגורמים אלה תביא להחלמה של הסימפטומים.
  • אלרגיה למוצרי מזון- מתאפיינת בתגובה אלרגית מהירה,עקצוץ של השפתיים, נפיחות של הלשון, שלשולים, ולעיתים קרובות אף מסכנת חיים. תגובה אנפילקטית כוללת הרחבת כלי הדם וירידת לחץ הדם עד כדי אובדן הכרה ובמקרים קיצונים גם מוות. המזונות האלרגיים השכיחים הם: חלבון חלב פרה, ביצים, שומשום, סויה, בוטנים, אגוזים, דגים ופירות ים.

חשוב לשים לב: אי-סבילות נובעת מפעילות לקויה או בחסר של אנזים מסוים, שתפקידו פירוק אותו מזון. לעומת זאת, בתגובה אלרגית, גוף האדם לא מזהה את הגורם הזר ובתגובה מפעיל את מערכת החיסון. המזונות שלהם אי-סבילות נפוצה הן: חלב פרה, חיטה ופול.

דרכי טיפול קונבנציונליות

חשוב לזכור כי התרופות לא נועדו לטפל בשורש הבעיה, אך יכולות להקל על הסימפטומים ולמנוע תסביכים לטווח ארוך.

דרכי הטיפול הקונבציונליות כוללות תרופות אנטי-היסטמיניות שפעולתן היא חסימת קולטני היסטמין ומקילות על תחושת גרד ועל אוטריקריה המופיעות בתגובה אלרגית. תרופה נוספת היא מפחיתי גודש שמכווצים כלי דם ומורידים את הנפיחות ברקמות האף- ובכך מפחיתות את הנזלת והעיטושים. להקלה על מצבי אסטמה יש הנוטלים משאף שבו יש נוגדי לויקוטוריאנים.

במקרים קשים יותר יש טיפול בסטרואידים שמעכבים התפתחות דלקתית בעקבות האלרגיה. למצבי חירום מידיים משתמשים באדרנלין או אפינפרין למניעת שוק אנפילקטי בטווח הקצר על ידי הרחבת סימפונות והורדת נפיחות בלשון ובשפתיים. אנשים עם אלרגיה קשה מסתובבים עם מזרק אפיפן (Epipen) שמיועד להזרקה עצמית.

דרכי טיפול טבעיים

חשוב להבין מה המקור של האלרגיה כדי לטפל היטב בשורש הבעיה.

אם האלרגיה היא סביבתית, כלומר, לחומרים חופשיים באוויר (כגון אבק, אבקני פרחים, ריר ושתן של חתולים) אי אפשר להתחקות אחרי כל סוגי החומרים ולהרחיק את האדם מהם. לכן, יש צורך לחזק את מערכת החיסון, שלא תגיב לכל גירוי זניח בעוצמה רבה וחיזוק מערכת ההגנה של הגוף נעשה באמצעות תזונה, תוספי תזונה, צמחי מרפא ועוד.

דיאטת אלמינציה

דיאטת האלמינציה אינה צורת אורח חיים אלא אתגר אותו יש לבצע לזמן מוגבל של עד חודש ימים. מטרתה הרחקת האדם מהמזונות הבעייתיים כדי להפסיק את העוררות של הגוף כנגד החלבון המזיק. אתגר זה אינו מתאים לילדים, נשים הרות ומניקות, ספורטאים, זקנים וחולים המתאוששים ממחלה או ניתוח.

בהתחלה רצוי לכלול בתפריט רק אורז לבן, קטניית מאש ומספר מועט של ירקות חיים ומבושלים. אחרי שהגוף עבר תקופה של “איפוס” במשך שלושה ימים, ניתן להוסיף מזונות נוספים בהדרגה. מומלץ להוסיף בכל פעם רק מזון אחד ולראות איך הגוף מגיב. במקרה כזה נמליץ על תזונה היפואלרגנית הכוללת הימנעות ממזונות החשודים כמעלים סיכון לאלרגיה.

המלצתי היא לעבור הדרכה ברורה לפני תחילת התהליך. אין לבצע אותו עצמאית, ללא ליווי טיפולי משלים.

תזונה

מומלץ לצרוך מזונות קלים לעיכול שאינם מעמיסים על המערכת המטבולית בפירוק וסילוק. נרצה להוסיף מזון שעוזר בסילוק רעלים וכך תורם להתחדשות וחיזוק המערכת החיסונית.

> מזונות המכילים קוורציטין: זהו חומר פעיל בטבע שתפקידו להגן על הצמחים כנוגד חימצון ובגוף האדם הקוורציטין מסוגל לחסום את מסלול ההיסטמין, שכאמור מתווך דלקת ואלרגיה. אי לכך, הוא אנטי אלרגי טבעי, נוגד חמצון, מנטרל רעלים ואנטי ויראלי. ניתן למצוא אותו בבצל, שום,עירית ובפירות ממשפחת הורדניים כמו תפוחים,אפרסקים ודובדבנים. החומר פעיל יותר לאחר חשיפה לאוויר, לכן מומלץ לחתוך ולאכול רק לאחר מספר דקות.

> חשוב לשלב בתפריט מגוון של ירקות שכן הם תורמים סיבים שמורידים סיכון ללחץ דם, סכרת ושבץ מוחי, תורמים לרמת השובע ובעלי אינדקס גליקמי נמוך. חשוב לצרוך ירקות ופירות במגוון צבעים שכן הצבעים הם נוגדי חמצון.

> נוגדי חמצון- נקראים גם אנטי אוקסידנטים. תגובות חמצון אלו יוצרות רדיקלים חופשיים אשר פוגעים בתאי הגוף וברקמותיהם. נוגדי החמצון נקשרים לרדיקלים אלו ומנטרלים אותם.

לכל צבע יש את החשיבות שלו: אדום– ליקופן הוא נוגד חמצון יעיל התורם להגנה מפני מחלות סרטן, מחלות לב וכלי דם. כתום– פיטוכימיקלים בולטים בקבוצה זו הם בטא-קרוטן, אלפא-קרוטן וקרוטנואידים נוספים. הקרוטנואידים הכתומים הללו נמצאים בהם ידועים בכוחם רב העוצמה להילחם בסרטן. הם משמשים גם כמקור לויטמין A-שמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון. ירוק– הפיגמנט הירוק כלורופיל, תורם להפחתת הסיכון לסרטן. מאחורי הפיגמנט הירוק מתחבא הפיגמנט הצהוב-כתום –לוטאין שנמצא בירקות עליים ירוקים ויש לו תפקיד חשוב בשמירה על ראייה תקינה. עלים ירוקים עשירים גם בויטמין K, אשלגן ומגנזיום התורמים לחוזק העצם. בקבוצת הצבע הירוק בולט גם הפיטוכימיקל סולפוראפאן שהשפעותיו הם נוגדי דלקת וסרטן ובהקשר שלנו- אלרגיות, הוא מפרק קשרי גופרית בליחה ולכן מדלל ליחה ונזלת ומקל על הוצאתה. הסולפוראפאן נמצא בירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי וכרוב. יש לשים דגש על אכילת מנת ירוקים ביום הכוללים: חסה, תרד, מנגולד, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, סלרי וגרגיר הנחלים. כל זאת על מנת לנקות את הדם, לתקן פגמי עורקים ולעזור לתהליך הניקוי הכללי של הגוף ע”י הורדת עומס מטבולי.

לבן– פיטוכימיקלים בולטים בקבוצה זו הם תרכובות גופרית, כמו אליצין, הנמצא בירקות ממשפחת הבצל, שום, כרישה ועירית. תרכובות הגופרית נלחמות בחיידקים, דלקות ושלל מחלות. סגול– אנתוציאנינים הם נוגדי חמצון חזקים, התורמים להאטת תהליכי הזדקנות.

> חומצת שומן אומגה 3- חומצת שומן חיונית מכיוון שהגוף לא יודע לייצר אותו לבד וזקוק לצריכה שלו מהמזון. אומגה 3 ידועה כמורידה מדדי דלקת  כי היא מעודדת ייצור של חומרים (פרוסטגלנדינים) נוגדי דלקת. ניתן למצוא שמן דגים בקפסולות או בדרכן הטבעית בדגי ים צפוניים. ההמלצה היא צריכת דגים 3 פעמים בשבוע. אומגה 3 מהצומח ניתן למצוא במרווה, אצות, שקדים וזרעי צ’יה ופשתן.

>תבלינים- מוכרים לכולנו כמוסיפי טעם, ואני מבקשת שיכירו אותם גם כמוסיפי חיים.

שום- 2 שיניים ביום משמשות כאנטיביוטיקה טבעית של הטבע, משמיד חיידקים וטפילים ועשיר מאוד בקוורציטין.

כורכום- נוגד חימצון חזק, אנטי סרטני ופועל חזק מאוד כנגד דלקות בגוף.

קינמון- תורם לחילוף חומרים מהיר של סוכרים, הורדת החשק למתוק, ובנוסף מניע עיכול.

פלפל שחור- מחמם, תורם לעיכול ומחזק פעילות ספיגה של החומר הפעיל בכורכום- כורכומין.

 

תזונה מונעת– מחזקת את הגוף להתמודד עם מצבי מחלה.

במסגרת זאת, כדאי לאמץ את הכללים הבאים:

> הורדת שומן טרנס ומזון מעובד- שומן טרנס זו מולקולה מעשה ידי אדם ולכן הגוף לא יודע לפרק אותה. מה שגורם לשקיעה בכלי הדם והעלאה של רמות LDL (כולסטרול “רע”). נמצא לעיתים בסודיות ברשימת המרכיבים בעוגות, לחם, חטיפים ומאפים. כאן ההמלצה לקרוא ביסודיות תווי מזון. מה שאתם לא מבינים- אתם לא רוצים להכניס לגוף, לא סתם יש לזה שם אלמוני.

ממברנות התאים שלנו עשויות שומן ולכן עדיף לצרוך שומן בריא כמו אבוקדו, שקדים, אגוזים, לוז, מקדמיה, טחינה, שמן זית וקוקוס.

> אינדקס גליקמי נמוך- רמות גבוהות של אינסולין בדם גורמות לחימצון התאים והמוח ולהיווצרות תהליך דלקתי. במקום לצרוך מיצים, מאפים, קמח חיטה לבן, וסוכר מזוכך, נעדיף דגנים מלאים (כוסמין, שיפון, שיבולת שועל, כוסמת, קינואה), קטניות (אפונה, חומוס, שעועית, עדשים), פירות וירקות. חשוב שחומרי הגלם יהיו טריים ואיכותיים.

צמחי מרפא

ישנם צמחים רבים שאנו מכירים כמרפאים מחלות שונות. לאורך השנים, במסורות עתיקות נעשה שימוש רפואי בצמחים  אשר התגלו בהם סגולות רבות.

הטיפול באלרגיות בעזרת צמחי-מרפא מתמקד בהפחתת האלרגיה באופן ישיר ע”י ייצוב של תאי מאסט, הפחתת מספר נוגדני  IgE, עיכוב שחרור היסטמינים (פטריית ריישי, סקוטלריה סינית)- מה שיביא למיקוד פעילות חיסונית והפחתה של תהליכים אלרגיים. מנגנונים נוספים גם נוגדי דלקת.

בקטגוריית הצמחים האנטי אלרגיים ניתן למצוא: ג’ינקו בילובה, עלי סרפד, פלנטגו, אסטרגלוס, ופרחי סמבוק שחור. לטיפול ספציפי בתסמיני “קדחת השחת” נוסיף לפורמולה צמח שנקרא סופורה, צמח קר ומר מאוד. פעולה נוספת שנרצה להתמקד בה היא איזון מערכת החיסון ומיתון התגובה האלרגית לצורך הבאתה לתפקוד אופטימלי. בקטגורית “מחזקי חיסון” ניתן למצוא: שורש אכיניצאה, פטריית ריישי, שורש ליקוריץ, אונקריה ושורש כורכום.

טיפול גוף-נפש

על-פי הגישה ההוליסטית, אלרגיה מקושרת למצב בו האדם יוצר גבולות חזקים בחייו עקב חוסר ביטחון בעצמו או באחרים. כמו שמערכת החיסון תוקפת חומרים שאינם מהווים סכנה לגופנו, כך גם בנפש: מה אנו מכניסים ומה אנו בוחרים לבטא כלפי חוץ וחושפים מתוכנו. יש לכך ביטוי יפה בשפה העברית. שמה העברי של אלרגיה הוא “רגשת”. עלינו לבדוק מה גורם לנו להגיב יתר על המידה בסיטואציות שונות. איפה אנחנו רגשנים יתר על המידה? או לחלופין- מה גורם לנו להתרגש? ניתן להשוות זאת לבולדוג. בולדוג נתפס ככלב קשוח שלא נובח סתם. הוא בטוח במקומו ולכן אינו מתרגש מאחרים שנכנסים לו לטריטוריה. כך גם מערכת חיסון חזקה ויציבה לא תגיב ללא צורך לחומרים זרים. על מנת להתמודד טוב יותר עם מצבי האלרגיה, ננסה להקנות לעצמנו ביטחון, שלא נתרגש ביתר שאת מדברים זניחים.

העיקר שתהיו בריאים 🙂

שלכם,

רחלי פדר- מטפלת טבעית, מתמחה בנטורופתיה תזונה ועיסוי

שנה גודל פונט
ניגודיות גבוהה